Doorgaan naar hoofdcontent

Kleine Blonde Dood, Boudewijn Büch

Kleine Blonde Dood





















Mening

Het boek wat ik nu gelezen heb, is een van de betere boeken die ik tot nu toe gelezen heb. Het verhaal was heel mooi, het was niet heel irritant dat er steeds tijdsprongen werden gemaakt. Af en toe vond ik het verhaal zeer emotioneel, maar tegelijkertijd heel mooi geschreven.
Het was geschreven alsof het een autobiografie is, omdat hij heel duidelijk zijn eigen denken erin verwerkt. Toen ik de recensies ging lezen was er nog wat onenigheid over, de ene site zegt van wel, de andere site van niet.
Het deel waar Onkel Jacob bij Boudewijn thuis logeert, vond ik zelf wel hilarisch. De wandeling die daar gemaakt werd, was leuk verteld. De vergeetachtigheid van Onkel Jacob was hilarisch beschreven, en Boudewijn speelde daar mooi met mee. Alleen toen hij thuis kwam, was zijn vader niet zo blij, maar dat is te verwijten aan zijn mentale problemen. Na een tijdje lezen vond ik het zielig worden, de vader deed gewoon te erg.
Toen bij de huisarts bleek dat Boudewijn blindedarmontsteking had, in plaats van een zenuwziekte, was een redelijk heftig moment. Maar het moment dat Micky in het ziekenhuis lag was het allerheftigste. Het moment dat de stekkers er uit getrokken waren. (het is redelijk luchtig beschreven)
Ik kan dit boek aanraden aan degenen die het leuk vinden om de werkelijkheid te lezen.

Samenvatting

Boudewijn blikt terug op het leven van zijn zoon en zijn eigen jeugd. Hoewel Boudewijn zijn best doet om een goede vader te zijn voor Micky, past een kind eigenlijk niet zo goed in zijn levensstijl. Zo gaat hij bijvoorbeeld wel met hem naar de dierentuin, maar neemt hij Micky daarna ook nog mee de kroeg in, terwijl het kind duidelijk vermoeid en niet lekker is. Ook Mieke, de moeder van Micky, leidt niet het leven dat je van een moeder zou verwachten. Ze heeft een alcoholprobleem en Boudewijn en Mieke verwijten elkaar geen goede ouders te zijn. Boudewijn en Mieke zijn tien jaar bij elkaar geweest, maar nu bindt alleen Micky hen nog aan elkaar. Mieke was vroeger de lerares Engels van Boudewijn en blijkbaar is Boudewijn tijdens hun relatie met een man naar bed geweest. De moeder van Boudewijn wil niets met Micky te maken hebben omdat ze bezwaar heeft tegen de relatie die Boudewijn met Mieke had.
Vanwege haar drankprobleem besluiten Mieke en Boudewijn dat Micky bij hem zal wonen. Wanneer Boudewijn op vakantie gaat en het echtpaar dat op Micky zou passen hem aan Mieke meegeeft, valt Micky van de trap en raakt in een coma. De dokter vertelt Boudewijn dat Micky gevallen is omdat hij een gezwel in zijn hoofd had dat is geknapt. Zo’n drie weken later vertelt de dokter dat Micky klinisch dood is. Er wordt besloten de machines die Micky in leven houden uit te schakelen.

De vader van Boudewijn wordt gezien als oorlogsheld omdat hij – van oorsprong een Duitser – voor Nederland gevochten heeft, maar hij heeft psychische schade aan de oorlog overgehouden. De vader van Boudewijn gaat steeds gekke gedrag vertonen en al gauw nemen de mensen in het dorp hem niet meer serieus. Boudewijn doet zijn best om het zijn vader naar de zin te maken, maar zijn vader is onredelijk en agressief tegen hem. De moeder van Boudewijn cijfert zichzelf weg en doet er van alles aan om haar man rustig te houden. Boudewijn wordt constant verscheurd door enerzijds zijn loyaliteit aan zijn vader en anderzijds de schaamte voor het gedrag dat zijn vader vertoont. Boudewijn begrijpt dat zijn vader erg lijdt en hij weet dat hij bepaalde onderwerpen beter niet kan aansnijden, maar hij begrijpt niet echt waar de gekte van zijn vader vandaan komt. Boudewijn staat vaak tussen zijn ouders in.
Toen Boudewijn in de vijfde klas hoorde te zitten, hebben zijn ouders hem zonder duidelijke reden naar een inrichting gebracht. Zelf zegt Boudewijn erover dat ze dat deden omdat hij bijvoorbeeld begon te schreeuwen wanneer zijn vader zijn moeder met een kachelpook achterna zat. De artsen meenden dat Boudewijn aan zenuwtoevallen leed en dat de boslucht hem wel zou genezen. De aanhoudende buikpijn die hij heeft, wordt op dezelfde manier verklaard, tot na twee jaar blijkt dat Boudewijn al die tijd al aan een blindedarmontsteking lijdt en in levensgevaar verkeert. Boudewijn ligt een paar maanden in het ziekenhuis en in die tijd is zijn vader zijn meest trouwe bezoeker. Later scheiden zijn ouders en als Boudewijn al volwassen is, pleegt zijn vader zelfmoord.

(bron: www.scholieren.com)

Fotocollage



Toelichting
Deze foto's hebben meerdere redenen: in de hoeken kun je de omslagen van het boek en de film zien. Dit is om duidelijk te maken met welk boek / welke film je te maken hebt. Daarnaast is er een plaatje van de schrijver te zien; Boudewijn Büch. Deze schrijver heeft meerdere titels op zijn naam staan, dus ik vond het de moeite waard om hem er bij te plakken. Je kunt bovenin een foto zien van een fietsend gezin, dit komt uit een scene uit het boek, waarbij ze een fietstocht maken naar een meertje. Links daarvan is een soldaat te zien, samen met de Koning. Dit weerspiegelt het oude beroep van de ik-persoon; soldaat. Er zijn meerdere foto's te zien van personen in een zieken- en verpleeghuis. Dit zijn plaatsen waar meerdere scènes zich afspelen. Er zijn 3 plaatjes met landschappen: eentje met de Duits-Nederlandse grens, een van de Noordzee en een van het natuurgebied waar ze naartoe fietsten. Met deze foto's kun je een beeld schetsen op welke locaties het verhaal zich eigenlijk afspeelt. Tenslotte is er nog een foto van een gebouw, het Pesthuis in Leiden. Hier is een museum gevestigd. In het midden zie je een kind dat mishandeld wordt door zijn vader; in het boek is hier meermalen sprake van. Ik heb deze foto's uitgezocht, om voor mijzelf, en voor anderen een overzicht te geven van het boek, waardoor je een gedetailleerder beeld kunt krijgen van het verhaal. Het helpt (bij mij) om een verhaal te begrijpen door te weten in wat voor situatie het zich afspeelt, en hoe de omgeving er uit ziet. Door deze collage te maken, heb ik het verhaal voor mezelf samengevat, waardoor het verhaal me beter bijblijft. Tijdens het maken heb ik me nog een keer in moeten leven in het verhaal. Ik weet natuurlijk niet of het voor anderen duidelijk is, maar het heeft mij in ieder geval wel geholpen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

IV, Arjen Lubach

Samenvatting Bron: http://www.scholieren.com/boek/12472/iv/zekerwetengoed , ik heb deze bron als basis gebruikt, niets is gekopieerd. Elsa Ruys, een bijna gepromoveerde wiskundige, wordt gebeld vanuit Nederland, terwijl ze op vakantie is met haar vriend en zoontje: haar vader is overleden. Ze neemt het eerste vliegtuig terug naar huis, waar ze opgehaald wordt door een man, die zich voordoet als politieagent. In de auto laten ze een beeldje zien, dat gebruikt is bij de moord. Maar omdat ze het beeldje vasthoudt, komen ook haar vingerafdrukken erop. Ze krijgt echter ook een brief, waar een aanwijzing op staat. Deze aanwijzing weet ze te ontcijferen, omdat ze dit gewend was van haar vader. Deze aanwijzing leidde hen naar Robin. Ineens krijgt Elsa in de gaten dat die mannen inderdaad niet van de politie zijn. Ze vluchten, en bellen nu zelf de politie. Ze gaan nu ook zelf naar het adres van haar vader. De politie is er al, maar omdat ze gebeld heeft, wordt ze ook als verd

Sonny Boy, Annejet van der Zijl

Sonny Boy Annejet van der Zijl Samenvatting Waldemar wordt geïntroduceerd als een goede zwemmer, die vaak de Suriname rivier trotseerde in zijn jeugd. Hij is één met het water, hij kent alle gevaren. (Dit hoofdstuk wordt aangegeven als proloog) In het eerste hoofdstuk wordt Rika geïntroduceerd. Rika is een vrouw, getrouwd met Willem Hagenaar, maar ze wil eigenlijk scheiden. De ouders hadden eigenlijk het huwelijk verboden, omdat zij katholiek was, en hij protestants. Na lang volhouden heeft ze toch mogen trouwen met hem. Omdat Willem bij Rijkswaterstaat werkte, hebben ze op verschillende plekken gewoond. Wanneer ze naar Goeree-Overflakkee verhuizen, is de maat vol bij Rika. Ze wil weer terug naar de stad, waar ze zich veel meer thuis voelt. Ze scheidt van Willem, waarna ze naar Den Haag gaat. In haar huis biedt ze een kamer aan, waar na een tijdje Waldemar intrekt. Waldemar wilde altijd al studeren in Nederland, en hij grijpt zijn kans wanneer zijn oude

Turks Fruit, Jan Wolkers

Turks Fruit Jan Wolkers Vooraf: Turks Fruit is een titel dat ik al heel lang wilde lezen. Het was een boek dat ik al vaak had gezien, en het sprak me aan. Jan Wolkers is de schrijver, en van hem wist ik dat hij een goede schrijver is, dus het kon niet anders dan een goed boek zijn. Er is ook een film van, en wanneer er een boek verfilmd is, geeft dat meestal aan dat het boek ook wel goed moet zijn. Hoofdpersonages: Het boek gaat over een kunstenaar (beeldhouwer), die de hele tijd in het ik-perspectief verteld. De ik-persoon heeft een relatie met Olga. Die relatie is tot stand gekomen door een lift. De ik-persoon vroeg om een lift, en Olga pikte hem op. Diezelfde dag hebben ze nog met elkaar gevrijd. Met deze gebeurtenis is de relatie tot stand gekomen, ze zijn uiteindelijk ook getrouwd. Tussen de eerste ontmoeting en het huwelijk zijn er nog wel dingen gebeurt. Ook de ouders van Olga hebben een rol in dit boek. De ik-persoon vindt de vader van Olga wel aardig, ma